AF Flag Афганистан - най-важната информация за пътниците 2024




Контакта Plug и напрежение информации в Афганистан Контакта Plug и напрежение информации в Афганистан

Напрежение: 220V, Честота: 50Hz
Афганистан употреба електрически контакти (обекти): C, F
Тип електрически контакт Тип електрически контакт

Афганистан: Какво да правите и да видите, Топ дестинации за пътуване, Плажове.

Ислямска република Афганистан (на пущу: د أفغانستان اسلامي جمهوریت, на дари: جمهوری اسلامی أفغانستان) е държава в Централна Азия без излаз на море. Столицата е Кабул. Афганистан буквално означава „земя на афганците“, но в миналото са използвани и други имена за назоваването на нейните земи.
Афганистан е древна пресечна точка на човешките миграции по Пътя на коприната. Археологически находки свидетелстват за хора, обитаващи земите на днешен Афганистан, още през 50 000 г. пр. Хр. Предполага се, че развитието на градове в района е започнало между 3000 и 2000 г. пр. Хр. Разположен на стратегическо място между Близкия изток, Централна Азия и Индийския субконтинент, Афганистан е бил дом на най-различни народи през вековете и свидетел на много военни кампании, включително тези на Александър Велики, Чингис хан и западните държави в модерната епоха. Афганистан е служил като плацдарм за уголемяване на империите на гръко-бактрийците, кушаните, сафаридите, газнавидите, гхоридите, тимуридите, моголите и много други.Политическата история на съвременен Афганистан започва през 1709 г. с възхода на пущуните, когато в Кандахар се поставя началото на династията Хотаки, последвано от идването на Ахмад-шах Дурани на власт през 1747 г. В края на 19 век страната се превръща в буферна зона в Голямата игра между британската и руската империя. След Третата англо-афганистанска война през 1919 г. и подписването на Договора от Равалпинди, крал Аманула-хан започва модернизация на страната. По време на Студената война, след оттеглянето на британците от съседна Индия през 1947 г., Съединените щати и Съветският съюз започват борба за влияние в Афганистан. Между 1979 и 1989 г. страната претърпява голям конфликт между подкрепяните от САЩ муджахидински сили и поддържаното от Съветския съюз афганистанско правителство, която завършва с победа за муджахидините и смъртта на близо един милион афганистанци, най-вече от противопехотни мини. През 1990-те години избухва гражданска война, видяла възхода и падението на екстремисткото правителство на талибаните и присъствието на западни сили от 2001 година насам. През декември 2001 г. Съветът за сигурност на ООН одобрява създаването на Международните сили за сигурност (ISAF) с цел поддържане на сигурността в Афганистан и подпомагане на правителството на Хамид Карзай.Заради десетилетията конфликти Афганистан се е превърнал в най-опасната страна в света и най-големият източник на бежанци и търсещи убежище. Докато международната общност подпомага възстановяването на страната, терористични групи като Хакани и Хезби Ислами активно участват в бунт на национално ниво, воден от талибаните, който включва стотици убийства и самоубийствени атентати на година. Според ООН бунтовниците са отговорни за 75% от цивилните жертви през 2010 и 80% през 2011 г.

Афганистан: числа и факти 2024

Население: 32,225,560
Населението на km2: 46
Обща площ: 652,230 km²
Председател: Amrullah Saleh
Национален химн: Millī Surūd
Страната капитали: Кабул


Туристическа информация

Ахмад шах DURRANI единна пущун племена и основана Афганистан през 1747. Страната служи като буфер между британската и Руската империи, докато не спечели независимост от абстрактни британски контрол в 1919. Кратък експеримент в демокрацията завършва с 1973 преврат и 1978 комунистически контра-преврат. Съветският съюз нахлува в 1979 в подкрепа на залитащ афганистански комунистически режим, като се докосва на разстояние една дълга и разрушителна война. СССР оттегли в 1989 под безмилостен натиск от международно подкрепени анти-комунистически муджахидини бунтовници. Поредица от последващи граждански войни видя Кабул най-накрая попадат в 1996 на талибаните, един твърдолинейни Пакистан, спонсорирани движение, което се появи в 1994 до края на гражданската война на страната и анархия. След 11 септември 2001 терористични атаки, САЩ, съюзническите и анти-талибаните Северна Алианса военни действия свален от талибаните за подслон на Осама бин LADIN. ООН, спонсорирана от Бон конференция в 2001 създаде процес за политическа реконструкция, която включва приемането на нова конституция, президентски избори в 2004, и Народното събрание избори в 2005. През декември 2004, Хамид Карзай стана първият демократично избран президент на Афганистан и Народното събрание бе открит през декември следващата. КАРЗАЙ е преизбран отново през август 2009 за втори мандат. Въпреки печалбите към изграждане на стабилно централно правителство, възраждаща талибаните и продължаващата провинциална нестабилност-особено на юг и на изток-остават сериозни предизвикателства за афганистанското правителство.

Афганистан се намира в Южна Азия, на север и на запад от Пакистан, източно от Иран.
Теренът е: предимно скалисти планини, равнини в Северна и югозапад.
Бъдете внимателни на природните опасности, като: вредни земетресения се появят в планините индуски Куш, наводнения, суши.
Религии в Афганистан са: сунити мюсюлмани 80%, шиити мюсюлмани 19%, други 1%.
Етнически групи: пущун 42%, Таджикски 27%, Hazara 9%, Узбекски 9%, Aimak 4%, туркменски 3%, балочски 2%, други 4%.
Езиците, използвани в Афганистан са: афганистански Персийски или дари (официален) 50%, пущу (официален) 35%, тюркски езици (предимно Узбекски и туркменски) 11%, 30 второстепенни езици (предимно Белуджки и Pashai) 4%, много двуезичност, но дари функции като лингва франка.
Ако планирате на кратко пътуване или почивка в Афганистан в бъдеще, не забравяйте да добавите Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Иран, Оман, Киргизстан, Катар, Обединени арабски емирства, Бахрейн към вашия списък.

Аварийни телефонни номера Аварийни телефонни номера

Полицията: 119
Линейка: 102
Пожарната: 119
Професия код държава: 93
Прочетете повече за пътни разходи, цените, здравеопазване и безопасност

Вулкани в Афганистан

В Афганистан има 2 вулкани.
Най високият вулкан е Dacht-I-Navar Group 3800 метра височина. Този вулкан е категоризирана като: Лавов купол.
Име Регион Кота Тип Статус Последно изригване
Dacht-I-Navar Group Афганистан 3800 Лавов купол Холоцена Недатиран (вероятно холоцена)
Vakak Group Афганистан 3190 Вулканична област Холоцена Недатиран (вероятно холоцена)



FAQ Афганистан - честота задавани въпроси

  • Какви болести и заплахи се срещат в Афганистан?



    Докато пътувате до Афганистан може да се наложи да се справят с: Хепатит А, коремен тиф, детски паралич, Хепатит Б, малария, бяс, Жълта треска.

    Повече информация за ваксините»

  • Трябва ли да се страхува от животни в Афганистан?



    Повечето животни се избягват хора, но те могат да атакуват, ако те се чувстват застрашени или защита на тяхна територия, или ако те са ранени или болни. Ухапвания от животни и драскотини може да доведе до сериозни заболявания като бяс. Всички животни могат да представляват заплаха, но да бъдат допълнително внимателни около прилепи, маймуни, кучета, морски животни като медузи, и змии. Помислете за закупуване на медицинска застраховка за евакуация. Бяс е a смъртен болест този трябва бъда третирам негасена вар, и отношение мога не бъда наличен in някой страна.

    Повече информация за здравето и заплахите»

  • Трябва ли да внимавам с това, което ям и пия Афганистан?



    Нечистата храна и вода може да предизвика диария и други заболявания. Намалете риска, като се придържаме към безопасна храна и водни навици. Говорете с вашия лекар за вземане на рецепта или по-на борсата лекарства с вас на пътуването си в случай, че се разболеят.

    Яжте: храна, която се приготвя и сервира горещо, твърдо сварени яйца плодове и зеленчуци, които са измити в чиста вода или белени себе си пастьоризирани млечни продукти не ядат: храна, сервирана при стайна температура на храните от улични търговци сурови или меки варени (хрема) яйца сурови или недостатъчно (рядко) месо или риба немити или небелени сурови плодове и зеленчуци Непастьоризирано мляко напитки: бутилирана вода, която е запечатана вода, която е била дезинфекцирана лед, направени с бутилирана или дезинфекцирана вода газирани напитки горещо кафе или чай
    Пастьоризираното мляко не се пие: чешмяна или добре воден лед, приготвен с течащи или добре водни напитки, приготвени с течаща или добре вода Непастьоризирано мляко

    Повече информация за здравето и заплахите»

  • Какъв е националният химн на Афганистан?



    Millī Surūd

  • Какво е столицата на Афганистан?



    Столицата на Афганистан е Кабул.

Наскоро актуализирани цени през Афганистан. 23 април 2024:

McMeal в "Макдоналдс" (или еквивалентните комбо хранене), Фитнес клуб, месечна такса за 1 възрастен, Volkswagen Golf 1.4 90 KW тренда (или еквивалентни нов автомобил), Маруля (1 глава), Пилешки гърди (без кожа и обезкостено) - (1 кг), Картофи (1 кг), Портокали (1 кг), Пресен бял хляб (500гр), Международен началното училище, годишно за 1 дете, Местно сирене (1 кг),