Търси

Афганистан, помощ за ранените ученици, 19 април 2022 Афганистан, помощ за ранените ученици, 19 април 2022 

Афганистан: тероризмът атакува училищата, нараства бедността

В Афганистан бе извършена много сериозна атака срещу училищни сгради в Кабул. Най-малко 25 ученици, според все още временните данни, са убити от експлозии. Десетки са ранени. Междувременно в страната, след завземането на властта от талибаните, хуманитарната извънредна ситуация се засилва

Джанкаро Ла Вела – Маня Кавалджиева – Ватикана

В Кабул се връща драматичният климат на тероризма. Последното действие беше насочено към най-младото население, учениците. Двадесет и пет от тях загинаха по време на най-малко три експлозии, станали в близост до някои столични училища. Най-много жертви са причинили две последователни експлозии, станали в непосредствена близост до висшия институт „Абдул Рахим Шахид“, в западната част на града. Според първоначалните анонимни данни, атентатор-самоубиец се е взривил в комплекса, в който са настанени около хиляда ученици. Никой досега не е поел отговорност за случилото се. В миналото районът вече бе обект на нападения, извършени от екстремистка група, свързана със самозваната Ислямска държава.

Населението е изтощено

Поредният епизод свидетелства за състоянието на силна дестабилизация в Афганистан, страна, все по-изолирана след завръщането на власт на талибаните през август 2021 г., в която, по данни на ООН, над 95% от населението гладува. С вниманието на света, насочено към войната в Украйна, в Афганистан почти безмълвно се разгръща хуманитарна трагедия, която се влошава с всеки изминат ден. От азиатската страна идват тревожни и страшни свидетелства. В най-бедните райони се е стигнало до там хората да се хранят с трева, за да оцелеят и се справят с глада. Има и много интоксикации, причинени от вдишването на токсични пари, тъй като пластмасови материали често се палят за отопление или готвене поради липса на дърва за горене.

Нараства спешната здравна ситуация

Друг тревожен  сигнал е този, че в Афганистан хората започват да умират от обикновено лечими заболявания, като морбили или дифтерит. При тази ситуация все повече расте броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ. Почти всичките 40 милиона жители не се хранят достатъчно и се нуждаят от спешна помощ. Според неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“ за наблюдението на човешките права, ние сме свидетели на безпрецедентна хуманитарна извънредна ситуация, вероятно най-тежката катастрофа през последните тридесет години.

21 Април 2022, 09:26