Жените в Афганистан: Парламентът изразява загриженост

Европейският парламент е обезпокоен за положението на жените в Афганистан и иска да привлече вниманието към условията на живот и перспективите пред тях.

Първата жена таксиметров шофьор в Афганистан търси убежище в Европа

Ситуацията в Афганистан е източник на тревога за ЕС. След изтеглянето на военните сили на САЩ и НАТО от страната и завръщането на талибаните на власт Европейският парламент настояваше за евакуацията на гражданите на ЕС и Афганистан, които са заплашени от преследване, и призова за зачитане на правата на човека, включително правата на жените.

По-голямата част от жените в Афганистан не могат да се завърнат на работа, в университетите и училищата. Талибаните не предвиждат жените да продължат да заемат лидерски позиции и използват смъртоносни оръжия, за да разпръсват протести в подкрепа на правата на жените.

„За афганистанските жени и момичета поемането на властта от талибаните означава системно и брутално потисничество във всички аспекти на живота. В контролирани от талибаните области университети за жени се затварят, момичета са лишавани от достъп до образование, а жени се продават като секс робини“, заяви през октомври тогавашният председател на парламентарната комисия по равенството на половете Евелин Регнер (С&Д, Aвстрия).

ЕС и Афганистан


Европейският съюз и Парламентът търсят начини да помогнат на засегнатите от управлението на талибаните. Граждани на Афганистан са сред най-многобройните национални групи сред хората, търсещи убежище на европейска територия от 2014 г. насам. Около 600 000 афганистанци са били принудени да напуснат домовете си през 2021 г. и да се преместят в други части от страната, като 80% от тях са жени и деца.

Научете повече за миграцията към Европа.

Държавите от ЕС евакуираха общо 22 000 афганистанци при изтеглянето от страната през 2021 г., включително хора в уязвимо положение и техните семейства − активисти за правата на човека, жени, журналисти, граждански активисти, полицаи и служители на реда, съдии и работещи в правосъдната система.

На среща на страните от Г-20 през октомври 2021 г. Европейската комисия обяви пакет на стойност от 1 млрд. евро за подкрепа на хората в Афганистан и съседните страни, за да бъдат посрещнати спешните нужди в страната и региона.

ЕС се надява да установи дипломатическо присъствие в Кабул. Министрите на външните работи постигнаха съгласие, че ЕС е готов да води разговори с талибаните, ако те спазват правата на човека, особено правата на жените, и създадат представително и обединяващо преходно правителство.

Позицията на Парламента


В изявление от август 2021 г. водещи депутати призоваха властите в Афганистан да не разрушават постигнатото през последните 20 години относно правата на жените и момичетата, достъпа до образование, здравеопазване и социално-икономическото развитие.

През септември 2021 г. депутатите приеха резолюция, призоваваща за специална визова програма за жени от Афганистан, които търсят закрила.

Парламентарната комисия по права на жените и делегацията за връзки с Афганистан поканиха през октомври 2021 г. пет жени от страната, за да разкажат за ситуацията и да формулират очакванията си от ЕС.

След срещата г-жа Регнер и председателят на парламентарната делегация за Афганистан Патрас Аущравичус (Обнови Европа, Литва) изразиха нужда да се поставя въпросът за жените в контактите на ЕС с властите в страната и на темата да се даде приоритет в работата на Парламента.

В края на 2021 г. 11 жени от Афганистан бяха номинирани за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта като признание за тяхната смела борба за равенство на половете и човешки права.

Жени в Кабул, Афганистан, държат плакати в подкрепа на правата на жените на демонстрация през септември 2021 г.
Жени в Кабул на демонстрация за правата на жените през септември 2021 г. ©AFP/BULENT KILIC

Конференция в Европейския парламент


Парламентарната подкомисия по правата на човека организира на 1-2 февруари конференция под името „Дни на афганистанските жени“, в която ще се включат представители на ООН, на Европейската комисия и жени от Афганистан. Гледайте конференцията в Парламента.

На събитието ще говорят председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и бившият афганистански министър по въпросите на жените Сина Самар, а послания на запис ще изпратят Анджелина Джоли, специален пратеник на Агенцията на ООН за бежанците, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместникът на генералния секретар на ООН Амина Мохамед.